0
Winkelwagen
€ 0,00
BMI berekenen De Body Mass Index (BMI) is een getal dat de verhouding tussen je gewicht en je lengte weergeeft. Aan de hand van de schaal of tabel die je hieronder aantreft kun je aflezen of deze verhouding gezond of ‘normaal’ is. Het is het resultaat van een duidelijke maar simpele formule (zie hieronder) en daarom moet het woord ‘normaal’ met een klein korreltje zout worden genomen. Voor de meeste mensen is het een goede maatstaf maar we leggen verderop in dit stuk bij BMI vrouw en BMI man uit waarom dit getal soms toch anders geïnterpreteerd moet worden.

BMI formule
Om de BMI te berekenen, wordt de volgende formule gebruikt:

Gewicht in kilogram gedeeld door lengte (in meters) in het kwadraat
Makkelijker gezegd: deel je gewicht gewoon twee keer door je lengte.


Voorbeeld: je weegt 72 kilo en bent 1,75 meter lang
De formule wordt dan:

72 gedeeld door (1,75 x 1,75) =
72 gedeeld door (3,0625) =
een BMI van 23,5


Een veel gemaakte fout is dat de lengte in cm (175) wordt ingevoerd. Vergeet dus de komma niet.

BMI schaal
De uitkomsten van bovenstaande formule worden vaak weergegeven op een BMI schaal die loopt van +/- 15 (extreem ondergewicht) tot 40+ (morbide obesitas). Ruwweg worden de volgende kwalificaties gebruikt*:
 • Onder de 18,5: ondergewicht
 • Van 18,5 tot 25: gezond of normaal gewicht
 • Van 25 tot 30: overgewicht
 • Van 30 tot 40: obesitas
 • Boven de 40: morbide obesitas
*Neem voor gedegen persoonlijk advies altijd contact op met je eigen huisarts of diëtist.

BMI vrouw
Bij het interpreteren van de Body Mass Index is het van belang om je goed te realiseren dat de formule niets anders beoordeelt dan lengte en gewicht. En vooral de laatste is niet bij iedereen vergelijkbaar. Zo hebben vrouwen van nature een hoger vetpercentage en over het algemeen ook minder spiermassa dan mannen. Dit betekent dat een hogere BMI al snel betekent dat dit waarschijnlijk ook door meer vetweefsel wordt veroorzaakt.

Afhankelijk van hoe het vet over het lichaam is verdeeld (of je een zogenaamde ‘appelfiguur’ of een ‘peerfiguur’ hebt) kan dit meer of minder schadelijk zijn voor je gezondheid. Meer vet in de buikregio, het viscerale vet, is schadelijker dan een uitgebreidere verdeling over buik, billen en benen. Meer vet in de buikholte legt namelijk een grotere belasting op de organen en kan op den duur tot chronische ziekten als diabetes en een hoge bloeddruk leiden.

Een hogere BMI bij vrouwen met een appelfiguur is dus eerder een teken dat de leefstijl aangepast dient te worden dan bij vrouwen met een peerfiguur of bij mannen. Over het algemeen wordt voor vrouwen een ideale BMI waarde van 22 aangehouden.


BMI zwangerschap
Voor zwangere vrouwen geldt uiteraard dat de gebruikelijke BMI indeling niet meer opgaat aangezien een belangrijk deel van het gewicht door de baby, baarmoeder en noodzakelijke extra vetreserves wordt veroorzaakt. Ga uit van een gezonde gewichtstoename (bij een eenling) van 11 tot 16 kilo. Dit komt overeen met een toename van 4,5 tot 6 BMI punten. Als je al overgewicht had, is een toename van 7 tot 12 kilo gezond (2 tot 4 BMI punten). De vroedvrouw houdt dit goed in de gaten en kan hier persoonlijk advies over geven.

BMI man
Mannen hebben relatief meer spierweefsel en een lager vetpercentage dan vrouwen waardoor het gewicht een iets gunstigere verdeling heeft. Bij het berekenen van de BMI waarde zal dus meer spiermassa in de formule zitten. Aangezien spiermassa een gunstige invloed op de gezondheid heeft, wordt bij mannen een ideale BMI waarde van 23 aangehouden. Ook bij mannen geldt overigens dat een vetverdeling die vooral bij de buik zit, sneller gezondheidsrisico’s oplevert. Wanneer het BMI-getal dus begint op te lopen door een toename van vooral buikvet, is het zaak om de calorie-inname te verlagen en meer te gaan bewegen.

BMI kind
Omdat zowel de lengte als het gewicht van kinderen continu verandert, is de bovenstaande BMI schaal niet zonder meer op kinderen en tieners van toepassing. Over het algemeen geldt dat een gezond gewicht voor kinderen bij een iets lagere BMI schaal hoort dan bij volwassenen.

Gezonde BMI kinderen*:

 
 • 2 jaar:   15 – 18
 • 4 jaar:   14,4 – 17,2
 • 6 jaar:   14,1 – 17,3
 • 8 jaar:   14,2 – 18,3
 • 10 jaar: 14,6 – 19,1
 • 12 jaar: 15,6 – 21,2
 • 14 jaar: 16,8 – 22,6
 • 16 jaar: 17,7 – 24,2
 • 18 jaar: 18,5 – 25,0

Een alternatieve methode is om de percentielen van de BMI waarden te beoordelen. De BMI wordt dan vergeleken met die van leeftijdsgenoten waarbij het bijbehorende percentiel wordt bepaald. Als dit bijvoorbeeld het 55ste percentiel oplevert, betekent dit dat 55 procent van de leeftijdsgenoten een lagere BMI hebben en 45 procent een hogere. Dit geeft een goed idee van hoe normaal het gewicht is ten opzichte van andere kinderen van dezelfde leeftijd en geslacht.
*Neem voor gedegen persoonlijk advies altijd contact op met je eigen huisarts of ouder-kind centrum.

BMI tabel
Hieronder is voor het gemak de BMI tabel toegevoegd. Kies op de bovenste as je lengte en aan de linkerkant je gewicht. Op de plek waar de lijnen elkaar kruisen, vind je je eigen BMI waarde. Alle gezonde BMI waarden zijn groen gemarkeerd. De waarden boven de groene strook duiden op ondergewicht. Alle waarden aan de onderkant van de groene strook komen overeen met overgewicht of obesitas.

BMI weegschaal

Maak het jezelf nog makkelijker en neem een BMI-weegschaal die direct na het wegen je persoonlijke BMI berekent. Zo hoef je het zelf niet meer uit te rekenen en ben je altijd op de hoogte van je vorderingen. Bij MedicaPlaza zijn de volgende BMI weegschalen van SECA, Microlife en König het meest verkocht. Die van het topmerk SECA meet ook je vetpercentage automatisch op. Zo weet je altijd gelijk waar je aan toe bent.

BMI tabel (link)
      17-08-2018 14:06     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Contact

Osdorperweg 185
1069 LL Amsterdam
+31 (0)20 334 25 47
service@medicaplaza.nl
KvK nummer: 67060013

Beoordeling